De 12 pleinen in onze wijk

In de wijk Rozendaal liggen in totaal 476 woningen, verdeeld over 12 pleinen. Deze pleinen liggen op alfabetische volgorde: aan de westkant liggen vanaf de Torenakkerweg naar de Middenweg de pleinen Ardennen, Aragon, Bohemen en Bretagne. Per auto is Aragon alleen bereikbaar via Ardennen (ingang Torenakkerweg); Bohemen is per auto alleen via Bretagne bereikbaar (ingang Middenweg).In het midden liggen vanaf de Torenakkerweg naar de Middenweg de pleinen Calabrië, Dalmatië, Dordogne en Essex.

De enige doorgaande verbinding Torenakkerweg/Middenweg binnen de wijk loopt via Dalmatië. Aan de oostkant van de wijk liggen vanaf de Torenakkerweg naar de Middenweg de pleinen Finnmark, Galicië, Gironde en Henegouwen. Deze pleinen zijn bereikbaar via de Asschatterweg. Onder de onderstaande foto vindt u meer informatie per afzonderlijk plein:

De-Eurwoningen-kaart

De twaalf pleinen

Aragon (28 huizen)

I am text block. Click edit button to change this text.

Ardennen (58 huizen)

I am text block. Click edit button to change this text.

Bohemen (63 huizen)

Bohemen is een plein dat 63 huizen heeft. Het plein is vernoemd naar de historische streek Bohemen  in Tsjechië. Dit omvat een groot deel van het Tsjechisch grondgebied. Het plein Bohemen is een gezellig plein met een gevarieerde groep bewoners van alle leeftijden. Op het binnenpleintje wordt door de kinderen veel gespeeld. De grote struiken op het plein nodigen uit tot fantasiespel, hutten bouwen en klimmen. Het speelveld tussen de huizen in leent zich goed voor balspellen, met de honden dollen, en zelfs zo af en toe voor een check van een heteluchtballon.

Eén keer per jaar vindt op het veld ook het grote pleinfeest plaats in en rondom een aantal partytenten. Dit is een heel gezellige bijeenkomst waarbij iedereen heerlijke gerechten meeneemt. Onder het genot van een hapje en een drankje kan men gezellig bijpraten met de pleingenoten. Met een club voorbereiders wordt alles van te voren feestelijk versierd. De dag erna wordt er weer gezamenlijk afgebouwd en opgeruimd. Natuurlijk onder het genot van koffie en wat lekkers, want de organisatie en catering zijn altijd dik in orde.

Op de avond van het jaarlijkse zwembadkampeerfeest wordt het plein feestelijk verlicht. Dit komt door de vele windlichtjes en lantaarns die iedereen langs de huizen en op de balkons zet. De kinderoptocht met het fanfarekorps voorop wordt zo door de bewoners hartelijk verwelkomd.

In de winter organiseert een groepje van het plein een kerstborrel met warme chocolademelk en glühwein bij de vuurkorven. En er is een verwarmende nieuwjaarsborrel op Nieuwjaarsdag, of een heerlijk geurende oliebollenbijeenkomst op Oudejaarsdag. Zo zijn er door het jaar heen diverse gezellige ontmoetingsmomenten op Bohemen. Maar niets hoeft. Het is hier goed wonen.

Bretagne (28 huizen)

I am text block. Click edit button to change this text.

Calabrië (42 huizen)

I am text block. Click edit button to change this text.

Dalmatië (59 huizen)

Dalmatië is het middenplein in de wijk Rozendaal en is vernoemd naar de landstreek in het zuidwesten van Kroatië. De grootste stad van Kroatië is Split.

Het plein Dalmatië bestaat uit 58 woningen, 42 aan de even zijde en 16 aan de oneven zijde.
In tegenstelling tot alle andere pleinen kan men via Dalmatië met de auto van de ene kant van de wijk (Torenakkerweg) naar de andere kant van de wijk (Middenweg) rijden.

In 2014 is een deel van het middenplein met subsidie van het Oranjefonds door de bewoners van het plein opnieuw aangeplant. Dat was hard nodig omdat de bodem zo arm was geworden dat er niets meer groeide en bloeide. In 2015 werd vervolgens op kosten van de Groenstichting een paar grote bomen verwijderd en/of getopt, waarna de rest opnieuw werd aangeplant. Nu, anno 2016, genieten we weer allemaal van een mooi plein met veel bloeiende planten en struiken.

Zodra het mooi weer is, zie je bewoners aan de picknicktafel zitten met een hapje en drankje. Ook de kinderen maken van de tafel regelmatig gebruik. In de slurf, het gedeelte dat loopt vanaf het middenplein naar het Dolomietenpad, ligt een voetbalveldje, waar de grotere kinderen een balletje kunnen trappen. Voor de kleinere kinderen is er een klimhuisje met glijbaan en een wipkip.

Net als op andere pleinen wordt ook op Dalmatië jaarlijks een nieuwjaarsborrel gehouden met oliebollen, glühwein en warme chocolademelk en in het najaar de pleinbarbecue.

Dordogne (30 huizen)

I am text block. Click edit button to change this text.

Essex (16 huizen)

Essex is als enige in de wijk niet meer dan een ‘straatje’ , een doodlopende weg met slechts 16 huizen: vroeger wel deftig ‘cul-de-sac’ genoemd. Twee huizen worden nog bewoond door de oorspronkelijke bewoners; je vindt er verder echtparen, gezinnen met jonge kinderen en gezinnen waar de kinderen al langere tijd het huis uit zijn.

Meer dan de helft daarvan neemt met regelmaat deel aan de pleinvergaderingen en nog meer bewoners van Essex voelen zich betrokken bij de ontwikkelingen van de wijk.

Sinds enkele jaren organiseren de bewoners aan het eind van de zomervakantie een succesvolle barbecue. Daarvoor biedt het gazon rond de vijver een prima decor.
Tegen de kerstdagen zorgen de bewoners voor de kerstboomverlichting, die de toegang tot de wijk extra sfeer geeft. En rond de jaarwisseling zijn er altijd wel enkele bewoners die een Nieuwjaarsborrel voor het plein organiseren, die altijd erg druk bezocht wordt.

De naam Essex verwijst natuurlijk naar het graafschap Essex, in het zuidoosten van Engeland. Daar noemen ze hun county trots “the gateway to Europe”. Met uitzicht op de brug in het Dolomietenpad kijkt ons plein uit op wat je kan noemen: “dé toegang tot de Eurowoningen”.

Essex is prachtig gelegen aan een vijver. Meer en meer nemen de bewoners het onderhoud daarvan voor eigen rekening; vorig jaar haalden ze met de landelijke schoonmaakdag gemakkelijk een vrachtwagen vol troep uit het water. Maar vervolgens genieten ze iedere dag weer van het leven op en aan het water: van parende eenden, vechtende meerkoeten, van waterhoentjes met hun rode snavel, van de reiger die met regelmaat een visje komt vangen, van de ijsvogel die in de oever aan de kant van de Middenweg zijn nesthol heeft, of van een aalscholver als dwaalgast. En feest is het natuurlijk helemaal in de zomer wanneer de kinderen met hun bootje op het water spelen, of – wie kent het niet – in de winter, als er volop geschaatst wordt op de bevroren vijver.

Op Essex wil je eigenlijk nooit meer weg!

Wapenschild van Essex

image004

Finnmark (40 huizen)

I am text block. Click edit button to change this text.

Galicië (38 huizen)

I am text block. Click edit button to change this text.

Gironde (40 huizen)

I am text block. Click edit button to change this text.

Henegouwen (38 huizen)

I am text block. Click edit button to change this text.